Superstitii pentru ziua nuntii

Ne place sau nu, trebuie sa o recunoastem: superstitiile fac parte din viata noastra. Pana si cei mai pragmatici oameni din lume se lasa cateodata prinsi in vraja superstitiilor, convinsi fiind ca in anumite ocazii speciale este bine sa tina un mic ritual, ori din contra sa evite anumite lucruri de-a dreptul banale.

Nunta este plina de superstitii, de obiceiuri care trebuie neaparat respectate, de interpretari, prevestiri si semnificatii spirituale. Nu se cunoaste originea superstitiilor, nu se cunoaste momentul in care au aparut si de fapt, pe prea putini ii intereseaza aceste detalii.

Cu trecerea timpului, si cele mai nastrusnice superstitii au devenit parte componenta a traditiei populare, integrandu-se automat in cadrul pregatirilor de nunta. Ciudat este faptul ca in toate tarile lumii, nunta este incarcata de superstitii, iar acestea sunt cel mai adesea comune tuturor natiunilor.

Vom afla, in cele ce urmeaza, care sunt cele mai des intalnite superstitii de nunta in ce priveste momentul sacru al ceremoniei religioase prin care tinerii logodnici devin sot si sotie cu binecuvantarea lui Dumnezeu.

Pregatirile miresei pentru ziua casatoriei:
- Mireasa nu are voie sa faca probe complete adica ale rochiei, pantofilor, accesoriilor, voalului, machiajului si coafurii deodata. Toate acestea trebuie probate pe rand. Doar in ziua nuntii, mireasa va afla cum se imbina toate alegerile sale, insa pana atunci rochia si voalul nu pot fi probate deodata cu pantofii, accesoriile si restul detaliilor. Altfel, casatoria va fi urmarita de ghinion.

- Perlele sunt total nerecomandate unei mirese. Indiferent ca sunt cusute pe rochie, pe voal, ca stau atarnate la gat, prinse in cercei sau impodobesc pantofii, perlele sunt semn de mare ghinion si nefericire. Supestitiile spun ca pentru fiecare perla purtata in ziua nuntii, mirele va da miresei in anii urmatori un motiv de lacrimi.

 

- Jarteaua miresei reflecta, conform superstitiilor, sentimentele miresei fata de cel ales ca partener de viata. Este vorba de culoarea jartelei.

Astfel:

- alb: mireasa a facut o alegere buna

- albastru: dragostea dintre soti va fi profunda

- galben: mireasa nu este multumita de mirele ei

- rosu: miresei nu-i pasa cu cine se casatoreste, atata timp cat se casatoreste

- roz: mireasa vrea sa fie singura femeie din inima sotului... pe viata!

- Voalul miresei este purtat inca din timpul Imperiului Roman. Pe atunci, viitoarea sotie isi acoperea chipul cu voal din ideea de a se apara astfel impotriva spiritelor rele, acelor spirite invidioase pe fericirea si frumusetea miresei. Astazi insa, voalul ar trebui sa fie o dovada a fecioriei, o garantie a faptului ca mireasa nu a intretinut relatii intime cu niciun barbat. De altfel, in multe biserici preotii nu permit mireselor dezvirginate sa intre cu voalul tras pe fata.

Superstitii in jurul Tainei Cununiei:
- Decorul floral al bisericii este influentat si el de superstitii. Se spune ca trebuie evitate combinatiile de flori rosii si albe, pentru ca dau senzatia unui bandaj insangerat punand o pecete nefericita pe mariajul oficiat. De asemenea, bujorii nu sunt indicati in decorarea bisericii, fiind considerate flori ale rusinii. In schimb, traditiile foarte vechi recomandau tot soiul de ierburi comestibile, care prin mirosul lor puternic aveau darul de a alunga spiritele rele din preajma inceputului de casatorie. Numeroase mirese prindeau in buchetele lor usturoi, ceapa si chiar marar, ultimul din urma influentand apetitul sexual al mirilor si fiind astfel devorat la finalul mesei de nunta direct din buchet.

- Intalnirea dintre miri: aici sunt o gramada de superstitii ce se cer respectate. In primul rand, mirele nu are voie sa vada rochia de mireasa decat in ziua nuntii, imbracata de aleasa inimii lui. In schimb, este recomandabil ca mireasa sa fie cea care se uita prima la mire, inainte ca el s-o vada.

- Drumul spre biserica este si el plin de superstitii. Astfel, este semn bun ca mirii sa intalneasca: curcubeu, paianjeni, miel, cosar, cativa stropi de ploaie. In schimb, aduce ghinion ca mirii sa fie intampinati in drum spre biserica de calugari, ciori, soparle sau o alta mireasa.

 

- Clopotele bisericii incep sa bata din clipa in care mirii pasesc spre altar. Nu numai ca in felul acesta se anunta inceperea Tainei Cununii, dar clopotele bat si pentru a alunga spiritele rele din jurul alaiului de nunta. S-a dovedit stiintific ca sunetul metalic, strident si prelung al clopotelor au puterea de a risipi chiar norii de furtuna de pe cer, astfel ca aceasta superstitie are o oarecare baza reala.

- Primul pas in biserica si primul pas in afara bisericii dupa ceremonia de nunta trebuie sa fie facut de miri cu piciorul drept. Altfel, se considera ca vin inaintea Domnului cu piciorul stang, adica cu inimile viclene, iar ulterior pornesc in casatoria lor cu stangul. Deci, atentie la primul pas!

- In fata altarului, mirii si alaiul lor de nunta trebuie asezati conform unei ordini anume. Supersitiile spun ca mireasa va intra in biserica la bratul stang al nasului, iar in fata altarului va sta pe partea stanga a mirelui. In spatele lor, rudele si prietenii miresei vor sta pe stanga, rudele si prietenii mirelui vor sta pe dreapta. La baza acestui aranjament sta un obicei medieval care prevedea ca partea dreapta a mirelui trebuie sa fie intotdeauna libera, astfel incat acesta sa poata actiona repede in caz de nevoie - fuga din biserica, atac armat, etc.

- Verigheta. V-ati intrebat vreodata de ce se poarta verigheta pe mana stanga, degetul inelar? Exista si aici o superstitie! Acest deget se spune ca este singurul care are legatura directa cu inima, astfel ca inelul iubirii si legaturii pe viata trebuie purtat cat mai aproape de inima.

- Inainte de ceremonia religioasa, este bine ca mireasa sa nu manance nimic. Se spune ca ii poarta ghinion sa primeasca Taina Casatoriei cu burta plina. Explicatia un pic mai clara ar tine de momentul in care mirii se impartasesc cu vin si piscot, ca legamant al iubirii lor eterne. Acest moment presupune curatenie atat sufleteasca cat si trupeasca, adica post de mancare. La fel, este indicat ca la finalul ceremoniei religioase, mireasa sa bea un pahar cu apa.

Chiar fara sa le inteleaga pe de-a intregul, oamenii imbratiseaza superstitiile de nunta ca parte a folclorului national. Cine mai sta azi sa-si bata capul cu dezlegarea superstitiilor? Toti oamenii prefera sa tina cont de ele nu neaparat de teama, cat mai ales din pricina ca infrumuseteaza parca si dau o nota emotionanta celui mai sublim juramant posibil: jurmantul de iubire pe viata!

Recomanda-ne prietenilor!